petek, 21. januar 2011

Povzetek namestitve

Potek dneva:

Najprej smo se razdelili v 4 skupine, v vsaki skupini smo bili trije dijaki. Vsaka skupina si je izbrala svoj CD z Linux OS (Fedora, MINT, OPENSUSE, PCLinuxOS, UBUNTU). Profesor nam je podal navodila za namestitev, nato pa smo vse ponovili tudi sami. Vsaka skupina je merila čas namestitve in zapisovala svoje ugotovitve. Na blogu smo sproti opisali vsak korak inštalacije in dodali slike. Pogovorili smo se o vseh problemih posameznega OS. Nekatere skupine so imele težave z namestitvijo internetne povezave, medtem ko so imeli nekateri težave z namestitvijo Cairo-dock orodne vrstice.

Create your own video slideshow at animoto.com.

Ocenjevanje posameznega OS:
Ocenjevali smo različna področja: Hitrost zagona
Najhitrejši je PCLinuxOS, najpočasnejši čas zagona pa ima OPENSuse.

Najhitrejši čas namestitve je imela Fedora, ki ji je sledil PCLinuxOS, medtem ko je bil najpočasnejši OPENSuse.

Zaustavitev sistema sicer ni tako zelo pomemben, ampak najhitrejši so bili Ubuntu, Fedora in Mint.

To je sicer najpomembnejše pri namestitvi Linuxa, torej nižja kot je ocena, težja je namestitev oziroma razumevanje namestitve. Tu so bili približno vsi sistemi enako težki, izstopala pa je Fedora, kjer niso bila natančna navodila.

Pri uporabi RAM-a je izstopala Fedora z najmanjšo porabo, medtem ko so bili vsi ostali sistemi približno na enaki ravni porabe.
Tabela prikazuje končne rezultati, ki so prikazani tudi zgoraj na grafih.Iz časa namestitve, preprostosti namestitve, časa zagona OS, časa zaustavitve sistema in poraba RAM-a smo pridobili iz teh ocen skupno oceno.

Zraven posameznega sistema Linuxa je napisana številka, to so ocene posameznega sistema prevzeto od vseh grafov in glavne tabele. Ugotovili smo, da so Linux sistemi zelo hitri operacijski sistemi.


Zaključek:
Naloga se nam je zdela zelo koristna, saj smo to delali tisti, ki nas to zanima. Predvsem je bilo zanimivo to, ker smo delali nekaj novega, nekaj kar med nami ni delal še nihče, kar nam bo pomagalo pri naslednjih nalogah v Linuxih. Bilo je zelo zanimivo, sedaj pa se lahko pohvalimo tudi s tem da znamo nekaj novega.

Dino Jurič, Rok Breščak, Mark Lemut in Žiga Šušteršič

1 komentar:

  1. Po mojih izkušnjah je daleč najpočasnejša namestitev pri distribuciji Mandriva (izdaja 2011)... sicer lepa kde4 distribucija a preveč okretna.

    OdgovoriIzbriši