sreda, 12. januar 2011

Dual-boot namestitev in testiranje 5 najpopularnejših Linux distribucij

V sklopu projektnega tedna bomo na TŠC Kranj s skupino dijakov 2. letnikov testirali in namestili pet Linux distribucij. Namestitev bo realna (torej - ne virtualna!), distribucijo bomo namestili na osebni računalnik, ki ima že nameščene Windows XP. Postopek imenujemo tudi Dual-boot namestitev.

Razdelili se bomo v štiri skupine po 4 dijake, vsaka skupina bo namestila svojo distribucijo (zapečen Live CD).

V spletni dnevnik bo vsaka skupina opisala postopek namestitve sistema (besedilo in slike, korak za korakom) in objavila tudi rezultate testiranj:

  • Čas namestitve (pozor - štoparica!),
  • preprostost namestitve (poznavanje datotečnega sistema, drugih nastavitev, grub, prijaznost namestitvenega vmesnika... Tukaj bomo šteli število vprašanj pri procesu namestitve - več vprašanj, težavnejša je namestitev)
  • čas zagona in
  • čas izklopa OS (štoparica),
  • poraba pomnilnika - RAM
  • in splošen opis sistema - skupna ocena.
Ocene bomo podali od 1 - 10, pri čemer je 1 najslabša, ocena 10 pa najboljša. Ocene bomo pridobili šele po primerjavi rezultatov z drugimi skupinami.

Na koncu bo še vsaka skupina poskušala nastaviti statični IP naslov v svoji distribuciji ter namestiti Cairo-Dock namizje ter spremeniti ikone (Awoken ikone) namizja in Kairo-Docka. Končno sliko namizja bo še vsaka skupina dodala v objavo spletnika.


Distribucije so:

FEDORA (1)


MINT (2)

OPENSUSE (3)

PCLinuxOS (4)

UBUNTU (5)

Ni komentarjev:

Objavite komentar