četrtek, 20. januar 2011

MEPIS dual boot namestitev

Mepis Linux je distribucija, ki naj bi bila alternativi openSUSE, Red Hatu in Mandrivi. Nastala je leta 2003 v ZDA.  Od leta 2006 uporablja pakete Debian.

Postopek namestitve
Mepis distribucija je LIVE CD, torej ga preizkušamo, ne da bi ga prej namestili. Ko zaženemo računalnik z Mepisovo zgoščenko, se nam prikaže meni, kjer izberemo privzeti zagon.

Vidimo, da Mepis uporablja namizje KDE. Sedaj kliknemo na ikono MEPIS install.

V naslednjem oknu označimo sprejmem pogoje (I agree to the terms), ter z next tipko se pripravimo za razdeljevanje (partitioning) trdega diska.

Kliknemo Run GParted...

V kolikor imamo na disku le en razdelek in na njem nameščena Okna, ga bomo morali spremeniti. 
Kliknemo na /dev/hda1 ter še enkrat, tokrat z desnim klikom. V pojavnem oknu izberemo Resize/Remove.

Sedaj določimo novo vrednost razdelka za Okna, pazimo, da bomo  s tem dobili dovolj prostora za namestitev naših Linuxov (vsaj 3GB). Kliknemo (in zadržimo) desni rob grafičnega prikazovalnika razdelka ter povlečemo v levo na želeno vrednost. Kliknem Resize/Remove.

S tem smo sedaj sprostili nedodeljeni del diska (unallocated). Tega bomo rezdelili na dva dela: 1. Na točko priklopa/namestitve Linuxa (korenski imenik root ali oznaka / ) in 2. na virtualni razširjeni pomnilnik (SWAP).

Kliknemo na unallocated, ter še enkrat, tokrat z desnim klikom, odpremo meni in izberemo New.

Najprej bomo določili točko priklopa (mount  point). S pomočjo grafičnega prikazovalnika dodelimo ustrezno količino spomina: toliko, da nam ostane še približno 500 MB za izmenljiv pomnilnik. Izbrati moramo Primary Partition in datotečni sistem/filesistem ext3 (v novejših lahko tudi ext4). Dodamo oznako/Label  "/". Kliknemo Add.
Še enkrat kliknemo na unallocated in desni klik, New. Tokrat vzamemo ves razpoložljiv prostor, kot filesistem pa moramo izbrati linux-swap. Dodamo še oznako/Label "swap". Kliknemo Add.


Po končanem razeljevanju preverimo še stanje. Če smo zadovljni, kliknemo na kljukico v orodni vrstici (Apply All Aperations).

Vrnili smo se v začeni namestitveni meni, izberemo Costum install on existing partitions ter kliknemo Next.

Ustrezno in pazljivo (!) izberemo ustvarjene razdelke za naš operacijski sistem, pazimo, da ne uporabimo razdelka, kjer je nameščen Windows ter da ne zamenjamo korensko in swap particijo.  

Namestitev sedaj poteka... čas je za čaj.

Grub je zaganjalnik oz. izbirnik operacijskih sestemov. Vsekakor ga moramo namestiti (glej sliko).

Sledijo še mrežne nastavitve... 

Nastavitve identitete računalnika... 

 ...tipkovnice in jezika...

ter gesel.  

Čas namestitve: 1h in 23 min.

Sama namestitev ni težavna, dobrodošla je tudi pomoč na levi strani namestitvenega programa. Kot zanimivost pri nameščanju te distribucije je, da moramo ločeno zagnati GParted in šele nato izbrati particije za namestitev Linuxa. Sam bi ocenil postopek namestitve z oceno 8/10. Upam, da vam je bila demonstracija koristna in poučna!
Vasja Markič

Ni komentarjev:

Objavite komentar