sobota, 1. september 2012

Kako namestiti OS z USB-ja čeprav ga BIOS ne podpira

Operacijski sistem Linux je nadvse primeren za oživitev starega računalnika. Ker je danes na voljo ogromno distribucij, so nekatere tudi primernejše za počasnejše računalnike. Nekatere derivacije, primerne za počasne računalnike: Damn Smal Linux, TinyMe, Puppy, VectorLinux, WattOS, Lubuntu, Crunchbang ...

Nekega dne sem na odpadu našel zavržen Pentium 4, s 512 MB rama in 80 GB trdega diska - in to v delujočem stanju. Hotel sem namestiti distribucijo WattOS, vendar ni šlo brez težav. V BIOS-u ni bilo mogoče izbrati USB pogon za namestitev (boot order) in optična enota je delala bolj za silo, zato se nanjo nisem mogel zanesti pri namestitvi.

Na tej strani sem našel rešitev, kako zaobiti BIOS in vseeno zagnati operacijski sistem iz USB ključka. Na kratko: Naložimo PLoP , ga odpakiramo in ISO odtis zapečemo na optično enoto ali disketo (ja, nekateri računalniki jo še imajo!). 

Tako znova zaženemo računalnik - preverimo tudi, če je v BIOS-u pravilno zaporedje enot (1. CDROM, 2. Floppy Disk, 3. Trdi disk ...) in počakamo, da sistem naloži PLoP. 


Aplikacija nam ponudi meni, kjer izberemo izvor - in tukaj imamo USB. 
Že pred zagonom sem vstavil ključek z ISO odtisom distribucije WattOS in sedaj lahko s kurzorji izberem USB pogon in ... dela!


Še nekaj nasvetov:
  • Če imate tipkovnico z USB vodilom, v BIOS-u označite USB tipkovnico kompaktibilno že v BIOS-u (in ne v OS-u), sicer pomikanje po meniju PLoP-a ne bo mogoče.
  • Pomembno je, da je kot zadnji v boot order-ju izbran trdi disk, sicer bo linux pri zagonu/namestitvi javil napako, saj ne bo videl korenskega datotečnega sistema (ang. Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown -block ... ).

Ni komentarjev:

Objavite komentar