torek, 17. maj 2011

Ofris - "DeepFreeze" za Linux

DeepFreeze je v šolah in javnih ustanovah (Cyber kavarne, knjižnice, terminali...) postal izredno uporaben in nenadomestljiv program - omogoča nam namreč, da se operacijski sistem po končani seji postavi na začetno stanje; karkoli je uporabnik pred tem namestil, brisal ali celo spreminjal nastavitve, bo v naslednjem zagonu spet vse tako, kot je bilo prej. 
Še pred (mnogo) leti, ko sem kot študent delal v mladinskem centru in je bil Linux še neprijazen za podpovprečnega uporabnika, sem zavoljo virusnih nadlog in (ne)omejenih zmožnosti rušenja računalnika vneto iskal takšen program, kot je DeepFreeze. In sedaj obstaja, seveda le za okna in jabolka. S čim pa bi zamrznil pingvina?
Danes se mi je sreča nasmehnila - Google je našel pravo stvar: Ofris. Projekt je nastal prejšnje leto, "spesnil" ga je programer iz Indonezije, zato je morda Angleščina malce tako tako... A vendar, če deluje, zakaj pa ne? In še zastonj je.

Namestitev in uporaba

Kliknemo na zgornjo povezavo do aplikacije, prenesemo tar datoteko na računalnik, v poljubno mapo razširimo arhiv, se postavimo v mapo daftrun-ofris-1.x.xx-en ter zaženemo aplikacijo z
./daftrun-ofris.sh
V meniju nato izberemo med šestimi različnimi opcijami. Pozor - med komentarji sem zasledil, da ni pametno zamrzovati skrbniški račun, v nekaterih primerih so izginili vsi podatki! V pomoč je tudi video vodič, ki nazorno prikaže samo delovanje programa:


Menda obstaja tudi GUI različica programa - Gofris (Vendar previdno, na Ubuntu 11.04 še ni testiran!)Ni komentarjev:

Objavite komentar