sobota, 5. februar 2011

Ubuntu 10.10 - Nadgradnja in dodatne nastavitve

V članku prilagam tri video posnetke (avtor: Žiga Lausseger), kako lahko izboljšamo naš Ubuntu 10.10 .

Prvi del nam prikaže, kako dodajamo pulte (pannel) in nanj razne pripomočke (meni, seznam odprtih oken, sistem monitor, polje obvestil, kazalnik dejavnosti in še kaj...), podrobno tudi opiše, kako si polepšamo naše namizje: zamenjava ozadja, menjava teme oken in obrobe oken, namestitev teme Palano ter namestitev ikon Awoken.  Razložen je tudi ukaz sudo apt-get install.

V drugem delu je prikazana namestitev teme za Firefox (Foxdie) in spreminjanje Firefox-a po meri, namestitev terminala Guake, namestitev in uporaba pulta Cairo-Dock, nastavitev 3D efektov namizja (Compiz) in prikaz dodatnih namiznih pripomočkov (Screenlets) .

V zadnjem, tretjem delu se naučimo, kako nastavimo projektor na naš sistem. Na kratko nas Žiga še seznani s koristnimi programi in aplikacijami, ki nikakor ne smejo manjkati: Dictionary (slovar), RythmBox (predvajalnik glasbe), Gedit (urejevalnik besedila), Kile (LaTeX urejevalnik), Take ScreenShoot (slikanje namizja ali samo del namizja), FotoWall (program za izdelavo kolažev), Ocular (bralnik PDF datotek), Eagle (risanje elektronskih shem), Skype (komuniciranje), FileZilla (FTP prenos datotek), KmPlot (risanje matematičnih funkcij), LearnIT (spletna učilnica za učenje Ubunutu), DropBox (souporaba datotek v oblaku)... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar