četrtek, 24. februar 2011

Linux na namizju

Knjiga Linux na namizju je namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Avtor je Matej Kovačič. V uvodnem poglavju je na kratko razloženo kaj je to Linux in kaj omogoča, kaj so to distribucije Linuxa in pod kakšno licenco se Linux razvija. V posebnem poglavju je nekoliko podrobneje opisana distribucija Ubuntu Linux. V nadaljevanju sledi opis uporabe Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku.

Skozi vodič Linux na namizju se tako uporabniki seznanijo z delom v Ubuntu Linux okolju ter osnovnimi administrativnimi opravili. Knjiga je razdeljena več poglavij, skozi katera se uporabniki lahko seznanijo z osnovnimi nastavitvami oz. prilagoditvami operacijskega sistema; dodajanjem in upravljanjem uporabnikov in skupin ter določanjem pravic uporabnikom v večuporabniških okoljih; delom z datotekami in mapami; uporabo multimedije; igrami pod Linuxom; povezovanjem v omrežja; nameščanjem programskih paketov in konceptom skladišč programskih paketov ter posodabljanjem sistema; povezovanjem med sistemi, deljenjem omrežnih sredstev, predstavljena pa je tudi oblačna storitev Ubuntu One; izdelovanjem varnostnih kopij; poganjanjem Windows aplikacij znotraj Linux sistemov in virtualizacijo; upravljanjem diskov itd.

2 komentarja:

  1. Tole je knjiga za popolne začetnike. Stvari opisane tu so mislim da vse dosegljive preko GUI (Graphical User Interface), v kolikor si kdo želi opis GUI in še detailen opis CLI pa priporočam knjigo: "Ubuntu official desktop guide" ali še huje: "Ubuntu official server guide"

    link za desktop guide: http://www.amazon.com/gp/product/0137081308/ref=pd_lpo_k2_dp_sr_2?pf_rd_p=1278548962&pf_rd_s=lpo-top-stripe-1&pf_rd_t=201&pf_rd_i=1596822392&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=09BHP5TBNT999NSRJRPM

    link za server guide: http://www.amazon.com/Official-Ubuntu-Server-Book-2nd/dp/0137081332/ref=pd_bxgy_b_img_c

    OdgovoriIzbriši
  2. Tvoja povezava do knjig ne omogoča brezplačen pogled v samo snov, škoda.

    OdgovoriIzbriši