nedelja, 23. oktober 2011

Izdelava filma na DVD iz YouTube posnetkov

Na priljubljenem portalu YouTube lahko prenesemo video vsebino s pomočjo vtičnikov (npr. Easy Youtube Downloader) v brskalniku Firefox. Običajno so formati posnetkov kodirani v mp4 ali flv zapisu. Seveda je nek daljši posnetek razdeljen na več delov, dolgih običajno deset minut. 

Če jih želimo združiti v celoto, jih lahko zakodiramo v enega od možnih video formatov (DVD, XDiv, ...). Za ta namen lahko uporabimo preprost program - DeVeDe. Prenesemo deb datoteko ter ga namestimo. V CrunchBangu ga zaženemo tako, da pokličemo Run dialog (Alt + F2) ter vpišemo devede.Kako se ustvari bližnjico do programa v OpenBox meniju, je pa opisano v prejšnji objavi. 

Postopek izdelave DVD-ja:

1. Zaženemo DeVeDe in izberemo tip optičnega pogona. 


2. Glavni meni je sestavljen iz dveh področij: levo so naslovi oziroma poglavja, ki jih bo ustvarjeni video ponujal; desna stran pa vsi posnetki, ki spadajo pod določeno poglavje. Ko ustvarjamo poglavje mu lahko dodamo še možnosti dejanja, ko se le to konča (npr. naj se vrne na začetni meni ali avtomatsko nadaljuje z naslednjim poglavjem ...). S klikom na Dodaj tako dodamo poglavja (levi gumb) ...


... in posnetke (desni gumb).


Izgled samega začetnega menija DVD-ja lahko nekoliko spremenimo (dodamo sliko ozadja, postavitev poglavij, barve in vrste pisave).


3. Ko smo torej vse pripravili, kliknemo Naprej in določimo mesto, kjer bomo shranili odtis našega projekta.


In gremo lahko na dolgo kavo ali pod tuš ...


4. Poiščemo iso odtis datoteke in zaženemo poljubni program za snemanje DVD-jev, na primer Xfburn. Mislim, da moram sedaj skuhati še en čaj ...


5. In to je to! 

petek, 21. oktober 2011

Dodajanje programov v meni OpenBox (CrunchBang)

OpenBox je torej privzeto namizje distribucije CrunchBang. Z desnim klikom na namizje (ali tudi Win + Space) odpremo glavni meni. Po namestitvi katerega koli programa nam sistem samodejno ničesar ne namesti v menijske vrstice. Zato to opravimo z grafičnim orodjem GUI Menu Editor.


Vse, kar moramo poznati je ime programa/aplikacije, ki jo želimo postaviti v meni ter lokacijo njegove binarne datoteke (običajno je v /usr/bin).

Za primer vzemimo, da želimo ustvariti bližnjico az program Agave. Najprej ga namestim (sudo apt-get install agave) ter zaženem GUI Menu Editor. Postavimo se v kategorijo Graphics ter kliknem na New item. 


V spodnjih okencih vpišemo oznako (Label) programa ter pot do binarne zagonske datoteke. Poiščemo jo pod mapo /usr/bin. Ne pozabimo shraniti (ikona z diskovno enoto!). 


Končni rezultat: 


In program Agave

CD "ripper" za CrunchBang

Le kaj bi mi brez glasbe? "Iz škatle" CrunchBang ne ponuja programa za pretvorbo glasbenih CD-jev v mp3 oz. ogg večpredstavniških datotek. Lahko pa si preprosto namestimo program Asunder. V terminalsko okno vpišemo:

sudo apt-get install asunder

V CrunchBangu ga zaženemo tako, da kliknemo kombinacijo tipk Alt + F2 ter vpišemo asunder.

Program je izredno preprost za uporabo; vstavimo CD in po želji spremenimo podatke naših posnetkov. 


Lahko izbiramo med več načini kodiranja in kvalitete zvočnega signala.


Sem vas navdušil nad CrunchBang-om? Ne?
Preberite več tukaj.

četrtek, 20. oktober 2011

Končanje programa z xkill

Kdaj se zgodi, da se nam aplikacija oziroma program ne oziva ali "zmrzne". V CrunchBang-u z namizjem OpenBox uporabimo kombinacijo tipk Alt + F2, kjer zaženemo okno zaganjalnika programov. Vanj vpišemo xkill ter pritisnemo enter


Miškin kurzor se spremeni v obliko X. Sedaj samo kliknemo na želeno aplikacijo, ki jo želimo končati. Če je ne vidimo oziroma je trenutno zakrita, uporabimo kombinacije tipk Alt + Tab da jo postavimo v ospredje.

nedelja, 16. oktober 2011

Zagonski programi v OpenBox-u, nastavitve

Desni klik na namizje in izberimo datoteko autostart.sh (glej sliko):


V urejevalniku besedila napišemo na koncu datoteke imena binarnih aplikacij - dodamo tudi &, da se le te izvajajo v ozadju. Tu sem na primer dodal aplikacije Pidgin, Guake in Bluetooth:


Če se ne spomnimo točnih imen aplikacij, si pomagamo z Alt + F3, vpišemo začetne črke iskanega programa in ustreznega izberemo iz poizvedbenega nabora. 


petek, 7. oktober 2011

Vrstni red operacijskih sistemov pri zagonu računalnika - GRUB 2

V CrunchBangu in ostalih Linux distribucijah, ki uporabljajo orodje Grub 2 za konfiguracijo zagonskega menija (boot order) spremenimo nastavitve s pomočjo terminalskega okna. Vpišemo:


V urejevalniku besedila poiščemo zapis GRUB_DEFAULT in mu spremenimo številčno vrednost. Vrednost nič je prva izbira, ki se nam pokaže v meniju, vrednost ena je naslednja izbira itd.


Datoteko shranimo, v terminalu še posodobimo nastavitve v konfiguracijski datoteki GRUB-a z ukazom:

sobota, 1. oktober 2011

#! in Dropbox

Oziroma CrunchBang, minimalistična "črno-bela" distribucija z namizjem OpenBox ali XFCE, postaja čedalje bolj priljubljena. Če vam je všeč preprostost v povezavi z učinkovitostjo in hitrostjo, bi vsekakor morali zadevo poskusiti, sploh pa če imate, tako kot jaz, računalnik z bolj kratko sapo. Na spodnji povezavi pa najdete How to ... navodila za uspešno namestitev Dropbox-a v CrunchBangu.


Navodila tukaj


Še posnetek mojega namizja: