sreda, 19. januar 2011

Cairo dock, AwoKen, PalanoLM ikone in Guake

Ste si kdaj želeli popolnoma spremeniti videz vašega Linux GNU? Vam je všeč operacijski sistem Mac-OS? Želite funkcionalen in fleksibilen terminal? Potem je ta članek za vas.

Spodaj sem prilepil sliko svojega namizja na mojem prenosniku. Kot vidite je Linux GNU skoraj nerazpoznaven. Kot opazite ne uporabljam klasičnih ikon temveč AwoKen ikone. Poleg tega imam na vrhu namizja dropdown terminal Guake, ki ga prikažem/skrijem z tipko F12. Dno namizja krasi Cairo dock. Kako to namestimo?


1. Cairo dock
Cairo dock je precej enostaven za namestitev. Namestimo ga s programom aptitude, katerega v terminalu kličemo z ukazom apt-get. Sintaksa programa izgleda takole apt-get . To pomeni, da najprej v terminal vpišemo ukaz za klicanje programa, nato pritisnemo presledek, navedemo ali želimo namestiti (install), posodobiti (update), izbrisati (purge). Kot zadnje navedemo paket oziroma program, na katerem želimo izvesti predhodnji ukaz. Za namestitev Cairo-dock paketa v terminalsko vrstico vpišemo le apt-get- install cairo-dock. V kolikor nas terminal opozori, da nimamo dovoljenja (permission denied) to pomeni, da nimamo privilegijev superuporabnika. V Linuxu GNU ob taki napaki vedno poiskusimo najprej postati superuporabnik. To storimo z ukazom sudo s katerim dopolnimo zgornji ukaz za namestitev aplikacije cairo dock Cairo dock. Končni ukaz torej izgleda takole:
sudo apt-get install cairo-dock
Po tem ukazu morate nujno vpisati vaše uporabniško geslo in Cairo dock se bo uspešno namestil na vaš operacijski sistem. Program zaženete tako, da kliknete na zagonsko vrstico in sledite povezavi "acessories/cairo dock". Ko se Cairo dock zažene ga konfiguriramo tako, da desno kliknemo nanj, izberemo cairo dock/configure. Naj še dodam, da za uporabo Cairo docka aplikacije priporočam uporabo Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat, saj v tej izdaji aplikacija teče najbolje.

2. AwoKen ikone
Tako kot za namestitev Cairo docka je tudi tu potrebna uporaba terminala, ki je za Linux uporabnika skoraj obvezna. Ker sem aplikacijo aptitude razložil zgoraj bom tu le podal ukaze za inštalacijo in konfiguracijo ikon AwoKen.

sudo add-apt-repository ppa:alecive/antigone && sudo apt-get update

sudo apt-get install awoken-icon-theme

awoken-icon-theme-customization
Prvi ukaz poskrbi, da imamo potrebne pakete za inštalacijo, drugi ukaz na spletu poišče in namesti AwoKen ikone, medtem ko tretji ukaz prikliče čarovnika za urejanje awoken ikon.
Ko pokličete čarovnika le sledite navodilom in si priredite ikone po vaši želji. Ko bodo ikone nastavljene jih je potrebno še izbrati. To storite tako, da kliknete desni klik na namizje in izberete"Change desktop background". Odprlo se bo okno, kjer izberemo jeziček themes, nato v jezičku themes izberemo svojo temo in kliknemo "customize. Izberemo jeziček icons in na vrhu izberemo temo AwoKen.




3. Namestitev AwoKen ikon v Cairo docku
Opazili boste, da se ikone AwoKen ne namestijo v Cairo docku. Za to je potrebno konfigurirati Cairo dock. Do nastavitev cairo docka dostopamo tako kot smo že opisali zgoraj. Ko se nahajamo v namestitvah kliknemo na gumb "Advanced mode", ki nam omogoča nastavitev bolj kompleksnih opcij. Pod jezičkom "Apperance/icons" lahko tudi v Cairo docku nastavimo AwoKen ikone.



Ko cairo dock nastavite po vaši želji, vam predlagam, da ga zaklenete. To storite tako, da desno kliknete nanj in izberete možnost "Lock dock".

4. Guake terminal
Guake terminal je dosegljiv preku Ubuntu software centra, do katerega dostopamo tako, da kliknemo na zagonsko vrstico in izberemo "Ubuntu software center". V iskalno okno vpišemo "guake" in namestimo prvi zadetek. Po namestitvi aplikacijo zaženemo tako, da kliknemo na zagonsko vrstico in izberemo "Acessories/Guake Terminal". Ko boste zagnali program boste opazili, da se razen obvestila v zgornjem desnem kotu namizja nič ne zgodi, a to ni res. Terminal Guake teče v ozadju in ga prikličemo/skrijemo s tipko F12, kar je zelo priročno za hitro dostopanje do terminala.


Veliko veselja ob uporabi Linux Ubuntu.
Žiga Lausegger

5 komentarjev:

  1. Žiga!

    Odlično napisano. Sam ne bi znal boljše.

    Momogrede, koliko RAMA požre Cairo in Guake?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne vem za ram nisem nic gledal. Guake najbrz zelo malo Cairo dock pa tudi ne prevec. V kolikor ti tezavo dela ram izberi "Cairo dock (no OpenGL)".

    Sem izdelal za tole se video in objavil na Youtube (so 3 deli, zato 3 povezave):
    http://www.youtube.com/watch?v=_CSoo5xX9k4
    http://www.youtube.com/watch?v=zVE9u6tcK_w
    http://www.youtube.com/watch?v=BLZGi1QmkWI

    OdgovoriIzbriši
  3. Žiga,
    odlično!
    Sem pogledal, sedaj pa te filmčke vnesi v novo objavo, pa morebiti bi bilo fajn, če bi pred vsakim delom videa napisal, kaj vse boš demonstriral (video 1: nastavitve, namizje,... Video 2: Cairo Dock,... Video 3: Fotowall,...)

    lp, Vasja

    OdgovoriIzbriši
  4. Opazil sem, da je ozadje bloga narejeno s pomočjo aplikacije photo wall :). To mi je všeč.

    OdgovoriIzbriši
  5. Res je, uporaben in preprost program!

    OdgovoriIzbriši